DAGELIJKS TE ZIEN IN EXPOSITIE: Robbert Das 3D TEKENINGEN bij GalleryMaritime, Voorstraat 45 Colijnsplaat elke dag open van 12.00 - 17.00 uur (aanrader vooraf afspraak te maken tel.0622591452)   

 

Verwacht! Expositie van het werk van Robbert Das in Museum Veere. Ga voor meer informatie naar www.museumveere.nl

ROBBERT DAS, 3D Illustrator, ontwerper en futuroloog

ROBBERT DAS is de helft van een uitzonderlijk creatieve en innovatieve tweeling. Hij en zijn broer Rudolf (laatsgenoemde overleed 31-1-2020) leerden het technisch ontwerpen en perspectief tekenen van hun vader. Met dát goede voorbeeld én de gave van groot tekentalent startten de broers in 1952 met het uitbrengen van het in 3D technisch beeldende tekeningen.

Talent kan je wereldberoemd maken

In 1953 werden de gebroeders DAS-wereldnieuws. In opengewerkte tekeningen hadden zij, het bestaan van de geheime straaljager Supermarine-Swift van de Britse Royal Air Force in het Zwitserse luchtvaarttijdschrift Interavia openbaar gemaakt.


Schuif met de muis over de onderkant van de video voor het afspeelmenu.

De internationale rel, die de media ervan maakten, leverde het merk DAS wereldwijde naam en faam.

Ieder kiest zijn eigen richting

Vanaf 1960 publiceren de gebroeders Das in (inter-) nationale tijdschriften hun inzichten over de status van het aardse leven in verleden, heden en toekomst. In zeven boekuitgaven schetsten zij de toekomst en waarschuwden, als futurologen, over het destijds nog onbekende gevaar van de opwarming van de aarde en welke gevolgen dat voor de mens heeft. In rijk geïllustreerde boeken en artikelen geven zij oplossingen hoe we het leven op aarde -met de groeiende wereldbevolking en te verwachten verspilling van natuurlijke bronnen voor energie-toepassingen, in balans kunnen houden.

Gaandeweg ontstaat er tussen de broers een interesse-scheiding. Rudolf Das kiest de richting architectonische en infrastructurele onderwerpen en Robbert focust zich met compleet uitgewerkte maritieme ontwerpen en technische voorstellen op alles wat met vervoer op het water van doen heeft. Robbert bouwt naam op als scheepsontwerper en maritiem futuroloog. Zijn visie op varen en zijn zeer gedetailleerde tekeningen bereiken, door publicatie in wereldwijd bekende Yachtmagazines zowel jachtontwerpers als jachtbouwers als het grote (watersport) publiek. Nog altijd is Robbert’s doelgroep de fervente watersporter en innovatieve jachtbouwer. Met zijn, helaas overleden, vrouw Noor woont Robbert Das in Zuid-Frankrijk. Hij is, ondanks zijn hoge leeftijd, nog altijd innovatief en futuristisch actief. Vanaf 2018 zijn, op voorspraak van Stichting Maritime Art & Design Colijnsplaat, 33 werken van Robbert Das opgenomen als Nautisch Erfgoed door Het Scheepvaartmuseum Amsterdam. In de hele zomer van 2023 heeft Het Scheepvaartmuseum Amsterdam met de aangekochte werken van Robbert Das een zeer drukbezochte tentoonstelling gehouden.  De komende expositie welke gepland staat vanaf mei 2024 is in Museum Veere.